Duurzaam   /   PEOPLE   /   Al doende leer je dagelijks iets bij!

Al doende leer je dagelijks iets bij!
Over heel Vlaanderen werken zo’n 28 000 mensen in sociale economie-bedrijven. Het zijn maatwerkbedrijven, die naast de lokale diensteneconomie en de arbeidszorg, het merendeel van deze doelgroepmedewerkers zinvol werk aanbieden. Een win-win, want maatwerkers (doelgroepmedewerkers die werken in een maatwerkbedrijf) dragen door betekenisvol werk op maat bij aan de maatschappij en stimuleren zichzelf om bij te leren.

Een doorstroomtraject kwam wel eens ter sprake, maar ik heb het hier te goed bij Mirto.
– Kristof Ryckaert, handige inpakker bij Pak Lab

Kristof werkt al 12 jaar bij Mirto, ons maatwerkbedrijf en sociale onderneming in Gent en Eeklo. Hij kwam bij ons terecht via een stage en bleef er plakken als maatwerker. Waarom hij het hier zo naar zijn zin heeft? Dat wilden we heel graag van hem zelf horen…

‘De sfeer is ontzettend goed. En na 12 jaar kent iedereen mij door en door. Dat schept een band. Zo zijn er collega’s waar ik al eens mee op stap ga buiten het werk: naar een optreden of op sneukeltoer met de fiets. Maar ook op ’t werk zelf maken we af en toe plezier, tussen het hard werken door, hé.’

Iets bijdragen aan de maatschappij

‘Aan de productielijn word ik gecoacht door mijn maatwerkcoach (mijn monitor). Hij legt mij alle nieuwe taken uit. En als er iets scheelt, kan ik steeds bij hem terecht. Ik werk trouwens vooral in het Pak Lab, waar pakketten op maat worden gevuld en verpakt. Ken je die mooie theepakketjes van Or Tea of de promoverpakkingen van Soubry? Die komen van bij ons!’

‘Ik heb veel hobby’s en doe vrijwilligerswerk, maar mijn job vult echt mijn dag in. Bij Mirto kan ik iets bijdragen aan de maatschappij en heb ik een vast inkomen. En al doende leer je dagelijks bij, ook al besef je dat niet altijd. Op kalme momenten krijgen we opleiding over ergonomie of efficiënt werken, nieuwe technieken …’

 

Kristof werkt o.a. mee aan de promoverpakkingen van Soubry en Ontex.

Kristof werkt o.a. mee aan de promoverpakkingen van Soubry en Ontex.

‘Ik heb veel hobby’s en doe vrijwilligerswerk, maar mijn job vult echt mijn dag in. Bij Mirto kan ik iets bijdragen aan de maatschappij en heb ik een vast inkomen. En al doende leer je dagelijks bij, ook al besef je dat niet altijd. Op kalme momenten krijgen we opleiding over ergonomie of efficiënt werken, nieuwe technieken …’

Ik heb het hier goed

Niet snel geneigd om te veranderen dus? ‘Nee. Dat klopt. In mijn wildste dromen zou ik graag in de cultuursector werken, maar met mijn slechtziendheid is dat niet evident. En een doorstroomtraject kwam wel eens ter sprake, maar ik was op dat moment niet klaar voor die stap. Ik heb het hier te goed bij Mirto (lacht).’

Dit interview kwam tot stand dankzij de ‘Koop sociaal’-campagne van Stad Gent.
© Tekst & hoofdfoto: Big Trees  en Stad Gent 

Gezien op de socials?

Gent koopt sociaal, de campagne creëert awareness voor de (Gentse) sociale economie.

Kristof werd geselecteerd door Stad Gent als (één van de) gezichten voor de ‘Koop sociaal’-campagne . Met deze campagne wil Stad Gent bedrijven aansporen om samenwerkingen met maatwerkbedrijven aan te gaan. Misschien zag je Kristof al eens passeren op onze sociale media-kanalen?

Je kan heel wat opdrachten ook uitbesteden aan de sociale economie. Dagelijks zijn meer dan 1400 Gentenaars aan de slag in maatwerkbedrijven in verschillende sectoren: van fietsherstellingen tot groenonderhoud en verpakkingsopdrachten, de maatwerkers spelen het allemaal met plezier voor je klaar!


Wat doen we nog meer Rond duurzaamheid

De bloemetjes en de bijtjes in mei hun gang laten gaan is een fijn idee. Maar dit wonder van de natuur heeft ook een aantal keerzijdes voor je groenonderhoud… Daarom stellen we ons bij Mirto in alle eerlijkheid de vraag: maaien we mei wel of niet?

Hoewel er nog geen folieverbod geldt in Vlaanderen – in Wallonië is reeds een folieverbod-met-overgangsperiode van kracht – is het een verstandige beslissing om toch al over te schakelen op een andere manier van verpakken.

Enkele maanden geleden lanceerden we het nieuws dat Graphius Group en maatwerkbedrijf Mirto de handen in elkaar zouden slaan. De voordelen van deze samenwerking waren toen al duidelijk, maar ondertussen zijn ze een dagelijkse realiteit.

MEER LADEN

SAMEN MET MIRTO DE HOKJES DOORBREKEN?

We spelen alles met plezier voor je klaar!

Contacteer ons

mirto logo white

Industriepark-Drongen 21, 9031 Gent
Onthaal: +32 9 371 57 16 / info@mirto.be

Mirto vzw | BE 0407.656.257 | rpr Gent afd. Gent