Duurzaam   /   PLANET   /   Duurzaam groenonderhoud: maai jij mei niet?

Duurzaam groenonderhoud: maai jij mei niet?
De bloemetjes en de bijtjes in mei hun gang laten gaan is een fijn idee. Maar dit wonder van de natuur heeft ook een aantal keerzijdes voor je groenonderhoud… Daarom stellen we ons bij Mirto in alle eerlijkheid de vraag: maaien we mei wel of niet? Biedt dit idee voor je professioneel groenonderhoud een duurzame lange-termijnoplossing?

“Helemaal niet maaien in mei is voor professioneel groenonderhoud geen evidentie, maar vanaf volgend jaar zetten we in op slimmer maaien! We verlagen de maaifrequentie waardoor bloemen en bijen toch de kans krijgen om te bestuiven, maar we beperken de werklast die een maand niet maaien met zich meebrengt. Je gras om de 3 weken maaien is trouwens het hele jaar door een ideale frequentie, niet enkel in mei!”

– Matthias Gunst, Chef Green Team

De lente komt eraan, het perfecte seizoen om onze Green Teams in de kijker te zetten: nieuw leven in de tuin, bloemzaadjes zaaien voor een kleurrijke zomer, de eerste warme zonnestralen, … Samen met Mirto’s ambitie om duurzaam groenonderhoud aan te bieden (en te stimuleren), zorgde ervoor dat het marketingteam de Maai Mei Niet-campagne helemaal zag zitten.

Matthias Gunst, Chef Green Team bij Mirto

Maar is die campagne wel haalbaar op bedrijfsniveau? We haalden verhaal bij Matthias Gunst, Chef Green Team bij Mirto. Wat bleek? Een maandje niet maaien heeft ook enkele keerzijdes. “Onder andere de werklast voor onze Green Teams wordt in de maanden na mei een pak zwaarder: het onkruid staat hoger, is moeilijker te maaien en is talrijker aanwezig. Ook duurzame onkruidbestrijding is gemakkelijker gezegd dan gedaan: we willen marktconforme prijzen hanteren maar botsen tegelijk op de grenzen van (tijds)efficiënt werken.”

Borstelen, branden, stomen

Het klinkt bijna als een culinaire escapade, maar duurzaam onkruidbeheer kent veel varianten. “Er zijn meerdere mogelijkheden, maar deze blijken vaak niet zo milieuvriendelijk als aanvankelijk gedacht. Neem nu de borstelmachine: met behulp van ijzeren borstelharen borstelt deze machine het onkruid weg. Op het eerste zicht een prima oplossing, was het niet dat de borstel zijn ijzeren haren snel verliest – en dus weer voor vervuiling zorgt. Ook onkruidbeheer d.m.v. van een stoommachine heeft een minder milieuvriendelijke keerzijde: de stoommachine werkt met heet water… dat verwarmd wordt door een dieselmotor. Momenteel geven onze Green Teams de voorkeur aan onkruid wegbranden. Al moeten we dan extra oplettend zijn voor droogte en brandgevaar: tijdens een warme en droge zomer, zoals deze, branden we niet.”

Thomas Blondeel, klant van Mirto Green Team, liet een strookje gras ongemoeid in mei en zaaide nadien de bloemzaadjes die Mirto opstuurde in ruil voor een ingevulde enquête. Zoals Thomas zelf zegt: “Het resultaat is té mooi om niet te delen!”

“We zien wel hoopvolle resultaten bij intensief onkruidbeheer bij gemeentes. Door intensief onkruidbeheer kunnen we ervoor zorgen dat onkruid minder snel en talrijk terugkeert, waardoor gemeentes bepaalde stukken grond kunnen omzetten naar halfverharding. Het is niet alleen mooier en laat de grond ademen, maar ontharding is ook noodzakelijk om insijpeling van water te bespoedigen.”

Vraag het aan je publiek

Hoe denken onze klanten over deze campagne? Is er vraag naar zo’n ecologische aanpak? Moeten we dergelijke dienstverlening aanbieden? Niemand beter dan onze klanten zelf om deze vragen te beantwoorden.

Aan de hand van een online enquête gingen we na bij de klanten van het Green Team of je gras een maand ongemoeid laten een duurzame oplossing kon bieden. We konden rekenen op een mooi resultaat en uitgebreide antwoorden – dat we hen een zakje ecologische bloemzaadjes beloofden na het invullen van de enquête zit hier misschien wel voor iets tussen!

Dit leren we uit onze bevraging:

  • 75% van de bevraagde klanten kenden de Maai Mei Niet-campagne reeds, 1 klant kende de campagne niet maar was enthousiast na het lezen van onze begeleidende e-mail. Yes!
  • 87,5% van de bevraagde klanten geeft aan wél al duurzame stappen te ondernemen binnen hun bedrijf. Enkele voorbeelden: inzetten van gerecylceerde grondstoffen en hernieuwbare energie, plaatsen van zonnepanelen, omschakeling naar ledverlichting, energiezuinige gebouwen, … 2 klanten gaven aan reeds aandacht te besteden aan een bloemen- en grasweide: een braakliggende stuk grond werd ingezaaid als bloemenweide en uitgebreid met insectenhotels en nestkastjes.
  • 100%, ofwel àlle bevraagden, geeft aan interesse te hebben in initiatieven voor duurzamer groenonderhoud, indien Mirto Green Team deze zou aanbieden. Tegelijk is 25% níet bereid om meer middelen (financieel of tijd) te investeren in duurzamer groenonderhoud. Goed om weten, hier kunnen we wel wat mee!
  • De grootste bezorgdheden omtrent de Maai Mei Niet-campagne bevinden zich op esthetisch en hygiënisch vlak: een gemaaid gazon oogt properder en mooier. Bedrijven waar het bedrijfsgebouw bijdraagt aan het imago en de merkidentiteit, wijken hier niet zo graag van af. Grasvelden die een dubbel nut dienen zijn ook moeilijk om te zetten naar bloemenweides, denk maar aan sportvelden bij scholen.
  • Om af te sluiten merken we ook dat er vraag is naar duurzame partnerships. Mirto staat niet alleen aan het begin van z’n duurzame zoektocht, met ons staan heel wat andere bedrijven te popelen om duurzamer te ondernemen: 62,5% geeft aan bereid te zijn om rond de tafel te zitten en duurzaam groenonderhoud samen verder uit te werken. We’ll get in touch!

Groene stappen vooruit

Ervan uitgaan dat we in mei niet maaien, is dus geen evidentie. Want hoe duurzaam is deze actie nog als we de maanden erna minder ecologische beslissingen moeten maken om tòch hetzelfde kwalitatieve groenonderhoud aan te bieden aan onze klanten? En hoe transparant zijn we, als bedrijf, als we de Maai Mei Niet-campagne promoten maar tegelijk niet écht een natuurvriendelijk alternatief voor onkruidverdelging kunnen aanbieden?

Er is nog werk aan de winkel. Maar naast de keuze gras wel of niet maaien in mei, zetten we wel al enkele stappen in de goeie richting. De afgelopen jaren investeerde Green Team steeds meer in duurzame alternatieven en dat wordt gesmaakt door onze klanten én Ma Natuur.

  • 70% van Green Teams machinepark werkt elektrisch. We onderzoeken verder of we ook ons wagenpark kunnen omzetten naar elektrische bolides. Kleurrijk zijn ze wel al, dat kan je hier zien!
  • Bij aanplanting van nieuwe struiken en bomen kiezen we resoluut voor inheemse soorten. Exotische soorten zijn immers niet zo voedzaam voor onze fauna.

Daarnaast leert de uitkomst van de enquête dat onze klanten wél bereid zijn om mee te stappen in duurzaam groenonderhoud, mits enkele voorwaarden. Dat geeft ons de mogelijkheid om vanaf volgend jaar in te zetten op slimmer maaien: we verlagen de maaifrequentie waardoor bloemen en bijen toch de kans krijgen om te groeien en te bestuiven maar we beperken de werklast die een maand niet maaien met zich meebrengt. En onthou het, je gras om de drie weken maaien is ideaal.

Mirto’s Bloei & Stoei Tuinkalender

Ook benieuwd welke bloemen en beestjes je in je tuin mag verwachten als je de maaifrequentie van je gras wat terugschroeft? Met deze handige planten- en beestjeskalender  zie je meteen welke fauna en flora je in je tuin zal zien als je even niet maait. Laat een stukje gras ongemoeid en laat de bijtjes en bloemetjes onbezonnen hun gang gaan!


Wat doen we nog meer Rond duurzaamheid

Kristof werkt al 12 jaar bij Mirto, ons maatwerkbedrijf en sociale onderneming in Gent en Eeklo. Hij kwam bij ons terecht via een stage en bleef er plakken als maatwerker. Waarom hij het hier zo naar zijn zin heeft? Dat wilden we heel graag van hem zelf horen…

Hoewel er nog geen folieverbod geldt in Vlaanderen – in Wallonië is reeds een folieverbod-met-overgangsperiode van kracht – is het een verstandige beslissing om toch al over te schakelen op een andere manier van verpakken.

Enkele maanden geleden lanceerden we het nieuws dat Graphius Group en maatwerkbedrijf Mirto de handen in elkaar zouden slaan. De voordelen van deze samenwerking waren toen al duidelijk, maar ondertussen zijn ze een dagelijkse realiteit.

MEER LADEN

SAMEN MET MIRTO DE HOKJES DOORBREKEN?

We spelen alles met plezier voor je klaar!

Contacteer ons

mirto logo white

Industriepark-Drongen 21, 9031 Gent
Onthaal: +32 9 371 57 16 / info@mirto.be

Mirto vzw | BE 0407.656.257 | rpr Gent afd. Gent