In tijden van digitaal drukwerk, springt fysiek drukwerk er nog steeds (of terug?) bovenuit. We grijpen terug naar het ambachtelijke, het échte werk, vakmanschap, … Authentiek zijn is de trend. Ook bij drukwerk: we voelen graag, worden enthousiast van reliëf in papier en inkt, ruiken aan boeken. Maar fysiek drukwerk is belastend voor de natuur en vergt meer inspanning dan een digitale mailing. Hoe pak je dat best aan? Cathy Willaert, productiegids & klantentolk bij Mirto Post, geeft inzicht.
“Er zijn betere opties om de plasticfolie te vervangen, van papieren enveloppes tot de adressen meteen digitaal printen op je magazine.”
– Cathy Willaert, productiegids & klantentolk bij Mirto Post
Wat betekent dit folieverbod concreet?
- Elk type folie en verpakking waarvan plastic het hoofdbestanddeel is, wordt verboden.
- De betrokken postcodes zijn 1300 t.e.m. 1499 en 4000 t.e.m. 7999.
- Het verbod geldt niet op door bpost erkende tijdschriften (met P-nummer), bpack-zendingen en aangetekende zendingen.
Gewone vensteromslagen wordt wel toegelaten, aangezien deze slechts een klein aandeel plastic bevatten. Bovendien worden deze enveloppes (incl. venster) bij afvalsortering ook als papier beschouwd.
Slim verpakken
Enerzijds bespaar je flink op plasticfolie, een single-use verpakking met een grote ecologische voetafdruk, en anderzijds zet je al een eerste stap in de duurzame richting.
Hoe je er dan voor zorgt dat jouw mailings ongeschonden in elke brievenbus belanden? Dat vragen we aan onze productiegids Cathy: “Je hebt verschillende mogelijkheden om de plasticfolie te vervangen. Wil je helemaal af van de verpakking rond je magazine of mailing, dan kan je kiezen voor een adressticker.
Deze sticker heeft geen vaste plek, zolang hij maar op dezelfde zijde als je tijdschriftgegevens (PB-logo, retouradres, …) kleeft. Onze Post-afdeling is gespecialiseerd in dit soort manuele werk.

Adresetiket op cover gekleefd: manueel werk waar maatwerkers sterk in zijn.

Adresetiket rondom gekleefd: dit houdt je boekje meteen ook gesloten zoals een envelop, maar met minder papier.
“Vroeger dacht ik dat een adressticker rond een magazine nodig was om het dicht te houden, maar dat is helemaal niet nodig voor een propere verzending!”
– Sara Christiaens, communicatiebarista

Adres digitaal geprint op cover: hiervoor toets je best even af met je grafisch ontwerper.
Daarnaast kan je ook in de lay-out van je cover ruimte laten om de adressen digitaal te printen. Dan is er geen sticker nodig, maar toets dit wel vooraf even af met je grafisch ontwerper.”
Wil je niet helemaal afstappen van een verpakking of de bijlages bij je magazine, dan kan je voor papieren enveloppes kiezen. Die kunnen op hun beurt ook bedrukt worden en als reclamedrager dienen. Hou hierbij wel rekening met de levertermijn voor het bedrukken. Panoramische enveloppes zijn wel toegelaten (ondanks ze uit een groot aandeel plastic bestaan), maar zijn heel duur in aankoop. “Alternatieve papiersoorten zoals kalk- of rijstpapier zijn luxeproducten en helemaal geen duurzaam alternatief voor folie,” zegt Cathy.
“Wist je trouwens dat de fluo-indexatiecodes die bpost op je magazine kleeft, op basis van niet-permanente lijm zijn? Je hebt dus geen plastic nodig, want je haalt ze zò van je cover, zonder beschadiging!”
– Cathy Willaert, productiegids & klantentolk bij Mirto Post
Innovatie die doet dromen
Duurzaamheid is niet nieuw op de markt. Vanzelfsprekend zijn er al heel wat alternatieven in ontwikkeling waarbij de huidige machines voor folieverpakking behouden kunnen blijven. Denk maar aan een soort papiervezel die zo dun gesponnen wordt waardoor het op rol wordt aangeleverd en verwerkt kan worden op foliemachines. Recycleerbaar, met een beperkte voetafdruk én beschermend voor je mailings. Helaas is dat voorlopig nog toekomstmuziek.
Korte(re) productieketen
Je mailings bundel je dan beter niet onder folie, maar wel in aantal. Want wist je dat postverwerkingsbedrijven, zoals Mirto Post, korting krijgen? “Naast een volumekorting, kan je vanaf 500 brieven rekenen op voordelige posttarieven. Dat is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar door je mailings bij Mirto te laten verwerken spaar je ook heel wat kilometers uit: de verwerking en verzending van je mailings gebeurt immers in 1 bedrijf. Daarna komt bpost alle mailings van alle klanten in 1 keer netjes ophalen om ze naar het postsorteercentrum te brengen. Lever je je brieven digitaal aan, dan bespaar je al helemaal. Korte keten kan dus ook op jouw bedrijfsniveau!”
Folieverbod in Wallonië
Het folieverbod in België wordt op gewestniveau bepaald. Daardoor kunnen Brussel, Vlaanderen en Wallonië elk op een ander moment en met andere regels een folieverbod invoeren. In Wallonië geldt dit verbod voorlopig enkel op geadresseerd en ongeadresseerd reclamedrukwerk zoals catalogi, folders, … Geadresseerde tijdschriften (met P-nummer) vallen voorlopig niet onder deze wetgeving. Wanneer en of deze wet ook in Vlaanderen wordt toegepast, is nog niet duidelijk. Hoedanook, bereid je voor op een duurzame toekomst: bundel je mailings, maar niet in plastic.👍