Duurzaam   /   PARTNER   /   Graphius en Mirto, een geval van één plus één is drie

Graphius en Mirto, een geval van één plus één is drie

Enkele maanden geleden lanceerden we het nieuws dat Graphius Group en maatwerkbedrijf Mirto de handen in elkaar zouden slaan. De voordelen van deze samenwerking waren toen al duidelijk, maar ondertussen zijn ze een dagelijkse realiteit. Inge Schroijen, algemeen directeur bij Mirto VZW en Graphius Group CEO Denis Geers gaan dieper in op hoe de samenwerking tot stand kwam en waarom dit een logische stap was. “De overname van Mirto Print was slechts het startschot van een duurzame samenwerking op lange termijn”, verduidelijkt Denis Geers, “Die bleek namelijk al snel een win-win voor beide partijen.”

“Als maatwerkbedrijf willen wij zo veel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier tewerkstellen.”

– Inge Schroijen, algemeen directeur Mirto

De overname van Mirto Print betekende concreet dat de print- en drukactiviteiten van Mirto naar Graphius Gent verhuisden. Maatwerkbedrijf Mirto VZW bleef echter haar activiteiten in Drongen en Eeklo verderzetten. Hoe is dit plan tot stand gekomen en waarom?

Inge Schroijen: “Mirto bestaat momenteel iets langer dan vijftig jaar en ontstond uit de fusie tussen maatwerkbedrijven Nevelland in Drongen en Revam in Eeklo. Vooral Nevelland had van in het prille begin een sterke specialisatie in het voorzien en verwerken van drukwerk. Mirto Print was vanuit deze specialisatie dan ook een logisch gevolg. Enkele jaren geleden stelden we vast dat er grote investeringen zouden nodig zijn om dit luik van Mirto rendabel te houden, maar na verder onderzoek bleek al snel dat deze investeringen niet te verantwoorden waren, toch niet met het oog op onze doelstellingen als maatwerkbedrijf.”

Wat houden die doelstellingen precies in?

Inge Schroijen: “Als maatwerkbedrijf willen wij zo veel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier tewerkstellen. Dit kan gaan om mensen met een mentale beperking, mensen met fysieke of psychosociale problematiek, mensen die omwille van een dipje de kans niet kregen om een carrière uit te bouwen, … Het gaat om een heel diverse groep die we op drie verschillende domeinen tewerkstellen. We hebben een ‘Green Team’ dat zowel bedrijven en openbare besturen als particulieren helpt met hun groenonderhoud. Daarnaast hebben we de dienst ‘Pick & Post’, dat brieven en pakketten verzendklaar maakt en als laatste is er ons ‘Pak Lab’. Deze medewerkers voorzien manuele arbeid, zoals verpakkingswerken, uitwerk en grafische afwerking.

Verdere investeringen in onze drukkerij zouden minimale extra tewerkstelling teweegbrengen. We kwamen dus tot de conclusie dat deze budgetten beter anders konden besteed worden. Deze alternatieven zouden er namelijk voor zorgen dat we meer handen aan het werk konden houden. De keuze voor een overname van Mirto Print door Graphius Group was dus logisch. Zeker wanneer we ontdekten dat ook het sociale karakter van onze organisaties goed overeen komen. Graphius verdedigt namelijk al jaren dezelfde sociale doelstellingen en werkt reeds met heel wat andere maatwerkbedrijven samen.”

Denis Geers: “Voor Graphius was deze overname inderdaad ook een logische stap. De expertise van de Mirto Print medewerkers kunnen we bij Graphius Gent zeker gebruiken en de overname stelde ons in staat om een duurzaam partnerschap met Mirto VZW op te bouwen.”

“De overname stelde ons in staat om een duurzaam partnerschap met Mirto VZW op te bouwen. Het sociale werk dat Mirto verricht is volledig in lijn met de waarden en normen van Graphius Group. We zijn dan ook trots ze als partner te hebben.”

– Denis Geers, CEO Graphius Group

Inge Schroijen (algemeen directeur Mirto) en Denis Geers (CEO Graphius Group): “Het is fijn dat we dankzij deze samenwerking stappen vooruit kunnen zetten op zowel ecologisch als sociaal vak.” ✅

Wat betekent dat concreet?

Denis Geers: “We zetten bij Graphius Group sterk in op automatisatie, toch is er in elke drukkerij veel maatwerk en dus ook handwerk nodig. Dit zal ook op zeer lange termijn zo blijven. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van stofwikkels rond kunstboeken, kaartjes inkleven, mailings verzorgen,… Om dit soort werk voor onze klanten te kunnen voorzien werken wij reeds lange tijd met verschillende maatwerkbedrijven samen. Deze zijn echter over het hele land verspreid, waardoor er heel wat vrachtwagentransport nodig is. Een partnerschap met Mirto VZW stelt ons in staat om al dit handwerk bij ons in de buurt te centraliseren, een veel duurzamere oplossing dus.

Daarnaast kunnen we ook rekenen op de expertise van Mirto’s medewerkers. Zij hebben een affiniteit met drukwerk die andere maatwerkbedrijven niet hebben. Het belang hiervan is niet te onderschatten. Drukwerk kan heel teer zijn en moet met zorg en oog voor detail behandeld worden. Daarnaast moet je het product wat kennen om te weten hoe het zal reageren. Er is bijvoorbeeld een zekere fijngevoeligheid nodig om papier te snijden. De samenwerking met Mirto zal de kwaliteit van het eindproduct enkel ten goede komen.”

Een ideaal scenario voor Graphius dus. Wat betekent deze samenwerking voor Mirto VZW?

Inge Schroijen: “Ook voor ons is dit een belangrijke stap. Graphius is een stabiele partner met hoge volumes aan opdrachten. Uiteindelijk zal de Graphius shuttle dagelijks passeren om drukwerk op te halen en af te leveren. Dat zorgt voor een zekere continuïteit en voorspelbaarheid. Dergelijke opdrachten helpen ons de pieken en dalen van sporadische marketing gerelateerde opdrachten op te vangen en onze werknemers duurzame, vaste tewerkstelling aan te bieden. Een absolute must als maatwerkbedrijf.

Daarnaast zijn we heel blij dat we de werknemers die voorheen met drukwerk werkten binnen dezelfde sector aan de slag kunnen houden. Niet enkel het werk, maar ook de aard van het werk is voor hen impactvol. Ze zeiden voorheen namelijk steeds dat ze in een drukkerij werkten. Dat we hen die consistentie ook na de overname van Mirto Print kunnen geven is heel waardevol voor de cultuur en sfeer op de werkvloer.”

Denis Geers: “Daar zijn we bij Graphius zeer gelukkig om. Onze impact op onze omgeving is iets waar we dagelijks mee bezig zijn. Het is dan ook fijn dat we dankzij deze samenwerking stappen vooruit kunnen zetten op zowel ecologisch als sociaal vak. Het sociale werk dat Mirto verricht is volledig in lijn met de waarden en normen van Graphius Group. We zijn dan ook trots ze als partner te hebben.”

“Graphius is een stabiele partner met hoge volumes aan opdrachten. Dergelijke opdrachten helpen ons de pieken en dalen van sporadische marketing gerelateerde opdrachten op te vangen en onze werknemers duurzame, vaste tewerkstelling aan te bieden.”

– Inge Schroijen, algemeen directeur Mirto

IMPACTCIJFERS:

  • 1 keer per dag passeert de Graphius shuttle bij Mirto om afgewerkte opdrachten op te halen.
  • Sinds de overname verwerkte Mirto al 27 opdrachten voor Graphius (september t.e.m. december 2022).
  • In januari 2023 verwerkten we (tapen en manueel toeleggen), in opdracht van Graphius, 18 600 menukaarten voor The Jane.

Wat doen we nog meer Rond duurzaamheid

Kristof werkt al 12 jaar bij Mirto, ons maatwerkbedrijf en sociale onderneming in Gent en Eeklo. Hij kwam bij ons terecht via een stage en bleef er plakken als maatwerker. Waarom hij het hier zo naar zijn zin heeft? Dat wilden we heel graag van hem zelf horen…

De bloemetjes en de bijtjes in mei hun gang laten gaan is een fijn idee. Maar dit wonder van de natuur heeft ook een aantal keerzijdes voor je groenonderhoud… Daarom stellen we ons bij Mirto in alle eerlijkheid de vraag: maaien we mei wel of niet?

Hoewel er nog geen folieverbod geldt in Vlaanderen – in Wallonië is reeds een folieverbod-met-overgangsperiode van kracht – is het een verstandige beslissing om toch al over te schakelen op een andere manier van verpakken.

MEER LADEN

SAMEN MET MIRTO DE HOKJES DOORBREKEN?

We spelen alles met plezier voor je klaar!

Contacteer ons

mirto logo white

Industriepark-Drongen 21, 9031 Gent
Onthaal: +32 9 371 57 16 / info@mirto.be

Mirto vzw | BE 0407.656.257 | rpr Gent afd. Gent