Duurzaam   /   PLANET   /   Mirto zet de schouders onder de Vlaamse Green Deal ‘Natuurinclusieve parkeerterreinen’.

Mirto zet de schouders onder de Vlaamse Green Deal ‘Natuurinclusieve parkeerterreinen’.
“Sinds 2013 is er dagelijks meer dan 5 hectare steen of beton bijgekomen in Vlaanderen”, dat lezen we in een berichtgeving van Vrt nws op 29 februari ll. Dus, een verhoging van de verharding. Nochtans kondigde de Vlaamse regering in 2016 een betonstop aan. Een maatregel met als doel de verhardingen in Vlaanderen te beperken en zelfs te verminderen tegen 2050.

Risico’s van verharding.

De redenen om zo’n betonstop na te streven, die moeten we niet ver zoeken. Steeds meer worden we geconfronteerd met de negatieve gevolgen van de doorgedreven verharding in Vlaanderen en daarbuiten, zoals:

  • een daling van onze voorraad grondwater: door een toename van de verharding kan er minder water insijpelen in de bodem
  • de toenemende hitte in verstedelijkte gebieden: bij warme temperaturen wordt deze warmte opgeslagen in beton, asfalt en stenen.
  • overstromingen: bij hevige regen heeft het water geen kant meer om uit te gaan

Hoog tijd dus om te proberen het tij te keren en als Mirto nóg meer ons steentje bij te dragen (no pun intended) aan de ontharding van onze omgeving. We vragen aan Matthias Gunst, Productiemanager op onze site te Eeklo, hoe Mirto’s Green Team hierin een rol speelt.

MATTHIAS GUNST

MATTHIAS GUNST

Productiemanager

Dat ons Mirto Green Team de Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen ondersteunt is, gezien onze missie, een vanzelfsprekendheid.

Vlaamse Green Deal: Natuurinclusieve parkeerterreinen

Behalve de dagelijkse stappen richting een meer duurzame bedrijfsvoering zette Mirto recent heel concreet haar schouders onder een van de innovatieve groene samenwerkingsprojecten: ‘Natuurinclusieve parkeerterreinen.

Dit project maakt deel uit van de Vlaamse Green Deals. Een ambitieus initiatief van de Vlaamse overheid gericht op het vergroenen van ondernemingen, steden en sectoren, m.a.w. op het verduurzamen van Vlaanderen. Ze doet dat door lerende netwerken op te zetten, heldere informatie te verstrekken, samenwerkingen te stimuleren en nog veel meer.  Het doel is om de overgang naar een groenere, meer circulaire economie te versnellen en tegelijkertijd de levenskwaliteit van mens en dier te vergroten.

Matthias legt uit “Onze deelname aan deze Green Deal is voor Mirto een logisch vervolg op de huidige aanpak vanons Green Team. Nu al, wanneer we bij klanten een nieuw tuinontwerp en het beheer ervan voorstellen houden we rekening met de natuurinclusiviteit van ons ontwerp. We kiezen voor ontharding, voor inheemse soorten, voor een ontwerp dat op ecologische wijze kan onderhouden worden en vooral voor veel groen! En die principes trekken we ook door in onze uitvoering door bijvoorbeeld te kiezen voor elektrisch aangedreven machines. Dat de klant weet dat er op Mirto kan gerekend worden voor het onderhoud achteraf is vaak al voldoende om mee te kiezen voor onze aanpak.”

Een druppel op een hete plaat?

Of die inspanningen van Mirto’s Green Team het verschil zullen maken? “Misschien niet” antwoord Matthias Gunst, “maar elke inspanning telt. Deze Green Deal geeft ons de mogelijkheid om verder geïnspireerd te worden, alsook om met belanghebbende in contact te komen en samen nieuwe oplossingen te bedenken. Het stimuleert ons te geloven in onze aanpak en deze verder te zetten. De aanpak op Vlaams niveau betekent ook dat de schaalgrootte toeneemt, en dat is uiteraard een goede zaak.”

De vergroening van Mirto’s eigen terreinen

Ondertussen is Mirto zelf ook gestart met het vergroenen van haar eigen parkeerterreinen. Op de site in Eeklo kiest men voor een natuurinclusieve aanpak.

“In 2022 startte onze renovatiewerken. Niet alleen worden de bestaande gebouwen gerenoveerd, ze worden ook uitgebreid. Deze vernieuwingen gaan gepaard met een uitbreiding van de parkeergelegenheid. De kans om te gaan voor onze eigen natuurinclusieve parkeerplaatsen konden we dus zeker niet laten liggen. Helaas kunnen we niet alle verharding weren, denk maar aan onze laadkades. Maar waar mogelijk kiezen we bewust voor waterdoorlatende alternatieven. Onze oprit zal bestaan uit gebroken asfalt, onze parkeerplaatsen worden uitgevoerd in nida-gravel, de draairuimte voor vrachtwagens zal bestaan uit hydro-parkeerplaten én als kers op taart wordt er een heuse tuin aangeplant aan de voorzijde van het gebouw. Niet alleen natuurinclusief, maar ook zéér aangenaam voor onze Mirtolisten om in te vertoeven!” besluit Matthias.


Wat doen we nog meer Rond duurzaamheid

Kristof werkt al 12 jaar bij Mirto, ons maatwerkbedrijf en sociale onderneming in Gent en Eeklo. Hij kwam bij ons terecht via een stage en bleef er plakken als maatwerker. Waarom hij het hier zo naar zijn zin heeft? Dat wilden we heel graag van hem zelf horen…

De bloemetjes en de bijtjes in mei hun gang laten gaan is een fijn idee. Maar dit wonder van de natuur heeft ook een aantal keerzijdes voor je groenonderhoud… Daarom stellen we ons bij Mirto in alle eerlijkheid de vraag: maaien we mei wel of niet?

Hoewel er nog geen folieverbod geldt in Vlaanderen – in Wallonië is reeds een folieverbod-met-overgangsperiode van kracht – is het een verstandige beslissing om toch al over te schakelen op een andere manier van verpakken.

MEER LADEN

SAMEN MET MIRTO DE HOKJES DOORBREKEN?

We spelen alles met plezier voor je klaar!

Contacteer ons

mirto logo white

Industriepark-Drongen 21, 9031 Gent
Onthaal: +32 9 371 57 16 / info@mirto.be

Mirto vzw | BE 0407.656.257 | rpr Gent afd. Gent